Foto voorbeelden DEEL 3

VEEL BEELD MAKEN DUS!

Toch zijn er bepaalde foto’s waarvoor ik toch even na zou denken of overleg zou voeren voordat je plaatst.

VOORBEREIDINGEN

Onderschat de voorbereidingen niet. Het klinkt allemaal makkelijk en het is ook niet moeilijk. Toch zou ik al een boek kunnen volschrijven met verhalen over dingen die ik zelf, maar ook mijn collega zijn overkomen door onvoldoende voorbereiding.

Onthoudt het volgende:

FALEN IN DE VOORBEREIDING IS DE VOORBEREIDING VAN HET FALEN

EDITOR

Het live-editen komt steeds meer voor en uit mijn salesrapporten blijkt ook dat als er tijdens de wedstrijd veel beeld online komt deze wedstrijden het ook echt beter doen. Stuur echter zoveel mogelijk journalistiek beeld, zoals juichbeeld, rode kaarten en ander beeld dat direct invloed had op de uitslag van de wedstrijd. Stockbeeld (stadionfoto’s, vrijstaanders, mascottes enz) komt later wel. Anders is het voor jouw editor echt onbegonnen werk.

COMMUNICATIE

Communicatie met een editor is erg belangrijk. Vooraf moet bekend zijn wie jouw beelden op gaat pakken. Geef aan wanneer je gearriveerd ben bij het stadion. Spreek door wie de opstellingen controleert (en eventueel aanpast) en geef aan of er bepaalde dingen gaan spelen die snel online moeten/kunnen.

Ook is mijn advies om zo snel mogelijk zelf een beeld online te zetten als je tijdens het te fotograferen evenement geen editor hebt. Door een beeld online te zetten maak je duidelijk dat je goed en op tijd aangekomen bent en dat de verbindingen op dat moment in orde zijn.

NUMMERS SCHIETEN

Om het captionen voor jezelf of de editor makkelijker en dus sneller te maken is het belangrijk broek- en/of rugnummers te schieten. Stuur deze ook in de goede volgorde door naar jouw editor. Zeker als het gaat om teams die minder bekend zijn.

Maak je foto’s van mensen op de tribune of andere mensen die je in beeld breng waarvan de namen geen uitgemaakte zaken zijn, stuur dan even. Een app om wie het gaat met het fotonummer erbij.

VEILIGHEID

Over het algemeen is de veiligheid voor fotografen en de apparatuur die zij bij zich hebben vooral in Nederland, maar ook in landen zoals Duitsland en België, behoorlijk goed. In landen als Italië en Spanje is dit de laatste jaren niet altijd het geval. Er zijn behoorlijk wat trucs om fotografen hun apparatuur afhandig te maken. Mijn advies is om direct na de wedstrijd met de grote stroom mee het stadion uit te lopen. Neem voor overige tips even telefonisch contact op.